Τελευταία νέα

Παρουσιάστηκε στο Στρασβούργο, η ζωή και το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου Κύπριου ποιητή, Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την εκδήλωση διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Τμήμα Νέο-Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου στο Palais Universitaire.

Με αναφορές στη δημιουργική του εργασία, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης μίλησε για την Κύπρο, τον κυπριακό πολιτισμό, για τις ιστορικές και γεωγραφικές συντεταγμένες της Κύπρου. Ανέδειξε την ιστορία, τη γεωγραφία, την «πολιτική σεισμοπάθεια» της Κύπρου μέσα από την ταυτότητά της.

Στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο σημαντικές εκδηλώσεις από διαφορετικούς τομείς της πολιτιστικής δημιουργίας με στόχο να παρουσιαστεί η πολιτιστική ταυτότητα της Κύπρου σε όλες τις πτυχές της και να τονιστεί η μοναδική συμβολή της στον πολιτισμό.


Φωτ. Ρήσσος Χαραλαμπίδης

Κείμενο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, στις 9 Ιανουαρίου με τίτλος «Ο Τεσσαρακοστός τρίτος». Διαβάστε εδώ


rtemagicc_charalambidisfostieris-jpeg
Εκδήλωση με τους ποιητές Κυριάκο Χαραλαμπίδη και Αντώνη Φωστιέρη με θέμα «Ποίηση και Μεταφυσική» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας που διοργάνωσε στο πλαίσιο του μαθήματος «Συγκριτική Θρησκευτική Λογοτεχνία», εκδήλωση με τους ποιητές Κυριάκο Χαραλαμπίδη και Αντώνη Φωστιέρη με θέμα «Ποίηση και Μεταφυσική».

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο συναντήσεων – παρουσιάσεων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών που ξεκίνησε το 2010 στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και συνεχίζεται κάθε χρόνο. Την εκδήλωση συντόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Αντιπρόεδρος του Τμήματος κ. Κίρκη Κεφαλέα.

Οι ποιητές διάβασαν ποιήματά τους και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για την αναζήτηση του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης στην ποίησή τους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνάδελφοι της Θεολογικής Σχολής, αλλά και της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ μεγάλη ήταν και η προσέλευση φοιτητών και κοινού.


events_8963ff_ce5bdc_14 «Ποίηση και Μεταφυσική» – Παρουσιάσεις σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών
από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ στο πλαίσιο των παρουσιάσεων σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών, πραγματοποιεί εκδήλωση με τους ποιητές Κυριάκο Χαραλαμπίδη & Αντώνη Φωστιέρη με θέμα «Ποίηση και Μεταφυσική». Προλογίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής κ. Σωτήριος Δεσπότης και συντονίζει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Κίρκη Κεφαλέα
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων Θεολογικής Σχολής, ώρα 12:00-14:00
Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων της Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστημιόπολη,
Άνω Ιλίσια (2ος όροφος).

image001ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ / Β΄ ΚΥΚΛΟΣ 2016-17
Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος συναντά τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη στο χώρο Βιβλίου και πολιτισμού «Εν Πλω».
Στο «Εν Πλω», από το φθινόπωρο του 2015 λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία ένας κύκλος συζητήσεων με πνευματικούς δημιουργούς (ποιητές, πεζογράφους, μουσικούς και ζωγράφους), οι οποίοι παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό το έργο τους και την αντανάκλασή του στην καθημερινότητά μας.
Τη σειρά των συναντήσεων επιμελείται και παρουσιάζει ο ποιητής, δοκιμιογράφος και διευθυντής του περιοδικού Νέα Ευθύνη, Δημήτρης Κοσμόπουλος.
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 7:00 το απόγευμα
Εμπορικό Κέντρο ATRIUM, Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Αθήνα
Eίσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: +302111198900-1 ή στο info@enploeditions.gr

Untitled1

Ο Δήμος Αγίου Δομετίου σε συνεργασία με το περιοδικό Λογοτεχνίας και Κριτικής «ΑΚΤΗ», διοργανώνει Ποιητική Βραδιά με Πανσέληνο την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 – 8:00μ.μ. στον περίβολο της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Παύλου (λεωφ. Αγ. Παύλου, Άγιος Δομέτιος). Θα διαβάσουν ποιήματά τους οι ποιητές Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Κοσμόπουλος και Ανδρέας Σισμάνης. Θα διαβαστούν και ποιήματα του ποιητή Κώστα Μόντη. Συντονίζει ο φιλόλογος Γιώργος Μύαρης. Περισσότερα εδώ

25440962_Souda
«Μια φωτογραφία πολλές ιστορίες. “Η Αφροδίτη του εξορθολογισμού”». Ένα κείμενο επ’ αφορμή της ομιλίας του Κυριάκου Χαραλάμπίδη «Στα στέφανα της κόρης του (ιεροφάνεια)». επιμ. Θανάση Νιάρχου, εφημερίδα Τα Νέα, 11 Ιουνίου 2016. Διαβάστε εδώ

ammoxostos_
Το έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» παρουσιάζεται από το Θέατρο Ένα, σε σκηνοθεσία Φώτου Φωτιάδη και μουσική Σάββα Σάββα. Παίζουν οι Έρικα Μπεγέτη, Μανώλης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Γαβριήλ. Στέφανη Νέρου, Τζούλιο Φιλίππο Ντ’Ερρίκο και Βασιλική Ανδρέου.
Πρεμιέρα 10 Ιουνίου με τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8:30 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 19ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Αρχοντικό της Αξιοθέας θα ανέβει από το Θέατρο Ένα το έργο «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, σε σκηνοθεσία Φώτου Φωτιάδη και μουσική Σάββα Σάββα (παραστάσεις: 27, 28, 29, 30, 31 Ιουλίου). Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα (σ. 68-69 οι πληροφορίες για την παράσταση «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα»).

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Κυριάκου Χαραλαμπίδη στον Παναγιώτη Θωμά στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας, «Σημασία έχει να είναι αληθινός».

13220020_
Σκέψεις από ένα Συνέδριο: «Ορθοδοξία και Λογοτεχνία. Ο ποιητής απέναντι στην εποχή της κρίσης. Η λογοτεχνία ως φορέας πολιτισμού». Γράφει η Μαρία Χατζηαποστόλου (M.Th.-Υποψήφια Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Επιστημονική Συνεργάτης της ΟΑΚ), στο οποίο συμμετείχε και ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Για την παρουσίαση του ποιητή γράφει:
[…] Κορυφαία στιγμή του Συνεδρίου ήταν η έλλογη παρουσία του μεγαλύτερου Κύπριου ποιητή, κ. Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Στη γεμάτη από Ποίηση αναστάσιμη εισήγησή του, τόνισε πως «όταν οι άνθρωποι γίνονται φορείς του Παντοκράτορος, η Ποίηση ως μια νέα όραση του κόσμου, έχει τη δύναμη να οδηγήσει σε ανακαίνιση του κόσμου και στην ενεργοποίηση του υπαρξιακού μας πυρήνα. Γιατί, ακόμη και η κρημνοβασία μπορεί να μας οδηγήσει σε μια επανεύρεση του χαμένου μας εαυτού και σε μια μεθιστορική παρηγορία». Κατά τον ποιητή, «η ανθρωποφάνεια του Θεού οδηγεί στην ιεροφάνεια του ανθρώπου και στη θαβώρεια ανταύγεια του άναρχου είναι. Η Θεολογία ενέχει στη φύση της την Ποίηση».
Μια ματιά, λοιπόν, στη φλεγόμενη ύπαρξη του ποιητή και του κάθε δημιουργού, μας φανερώνει πως η Ποίηση είναι θέμα αίσθησης και όχι γνώσης των πραγμάτων. Ή μάλλον, καλύτερα, πως μέσα από την αίσθηση του κόσμου ο άνθρωπος γίνεται γνώστης των πραγμάτων. Γι’ αυτό το λόγο, η Ποίηση είναι εκείνη η δύναμη που φανερώνει πως η πληγή της μοναξιάς μπορεί να γίνει πηγή του κόσμου. Μονάχα έτσι γίνεται το σκοτάδι φως! Γιατί, αν δεν καείς, δεν θα γίνεις ποτέ φως! Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο

nea efthiniΈνα δοκίμιο-αυτοσχόλιο για τη σχέση της ποίησης με τη θεολογική παράδοση γενικώς, αλλά και ειδικότερα για τη σχέση της δικής του ποιητικής με την παράδοση αυτή καταθέτει ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης με τίτλο «Ποιείν άμα και θεολογείν (αυτοσχόλιο)» στο νέο τεύχος (τχ. 32) της «Νέας Ευθύνης» που μόλις κυκλοφόρησε. Διαβάστε εδώ

synedriuo
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διοργάνωσε διήμερο επιστημονικό Συνέδριο στις 9-10 Μαΐου, με θέμα «Ορθοδοξία και Λογοτεχνία: Η Λογοτεχνία ως φορέας πολιτισμού και ο δημιουργός σε καιρούς κρίσης». Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης με θέμα «Στα στέφανα της κόρης του (ιεροφάνεια)». Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Με αφορμή την 1η Απριλίου, επέτειο της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης μιλάει για τον κυπριακό Ελληνισμό στον Γιώργο Κιούση και στην «Η ποίηση μεγαλύνει τον άνθρωπο». ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

grbld-1396100411
Δείτε εδώ την ομιλία του Κυριάκου Χαραλαμπίδη στο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας με θέμα «Ποιείν άμα και θεολογείν (Αυτοσχόλιο)».

TritoLogoΤο Σάββατο (26 Μαρτίου), στις 12:00-1:00 το μεσημέρι μεταδόθηκε στο Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η δεύτερη εκπομπή του Ζαχαρία Σώκου «Απόστροφος» με καλεσμένο τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη. Ακουστε την εκπομπή εδώ
Ακούστε εδώ το πρώτο μέρος της εκπομπής.

logo_topΟ Κυριάκος Χαραλαμπίδης στο Μετρό της Βαρσοβίας!
Στο πλαίσιο της δράσης «Wiersze w metrze» για ένα μήνα όσοι χρησιμοποιούν το μετρό της πολωνικής πρωτεύουσας θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν ποιήματα δημιουργών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης με το ποίημά του «ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ» και ο Κύπρος Χρυσάνθης με το ποίημά του «ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ». Η δράση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εθνικών Πολιτιστικών Ιδρυμάτων «European Union National Institutes of Culture (EUNIC)»

Ο Κ. Χαραλαμπίδης εξηγεί γιατί δεν πέρασε ποτέ την Πράσινη Γραμμή. Διαβάστε εδώ

Comments are closed