Χρονολόγιο

1940: Γέννηση στην Άχνα, της επαρχίας Αμμοχώστου, στην Κύπρο. Πέμπτο παιδί του Κώστα Χαραλαμπίδη (1896-1986) και της Άννας Αντωνίου (1908-1983).
1947-1952: Μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Ζώνης, στην Αμμόχωστο. Εννέα ετών δοκιμάζει να γράψει ποιήματα.
1952-1958: Μαθητής του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Βραβεύεται κατ’ επανάληψη για τις επιδόσεις του στο μάθημα της Έκθεσης. Οι καθηγητές Κυριάκος Χατζηιωάννου και Θεοδόσης Νικολάου ασκούν ευεργετικές επιδράσεις στη σκέψη του.
1955-1958: Εντάσσεται στον απελευθερωτικό αγώνα, υπηρετεί ως ομαδάρχης και γράφει στο επαναστατικό έντυπο της ΕΟΚΑ Εγερτήριον Σάλπισμα.
1958-1963: Φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Γνωριμία με τον Φώτη Κόντογλου, τον Νικηφόρο Βρεττάκο, τον Τάκη Παπατσώνη και τον Άγγελο Τερζάκη. Συνδέεται με άνδρες του κύκλου του περιοδικού του Κώστα Τσιρόπουλου Ευθύνη. Στους φίλους του της εποχής αυτής συγκαταλέγονται οι Νίκος Καρούζος, Παντελής Πάσχος, Χρήστος Γιανναράς, Νίκος Δ. Τριανταφυλλόπουλος.
Πρωτοστατεί στην έκδοση του φοιτητικού περιοδικού Εστιάς, μαζί με τους Σπύρο Ευαγγελάτο, Νίκο Ζία, Κώστα Γεωργουσόπουλο, Σταμάτη Φιλιππίδη, Κωστή Σβολόπουλο, Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Βασίλη Νούλα, Κώστα Φωτεινό, Νικηφόρο Παπανδρέου, Ανδρέα Αγγελάκη, Κώστα Μπαρούτα, Ανδρέα Παναγόπου­λο, Ζήνωνα Ζαννέτο, Σαράντο Καργάκο, Θανάση Κουρταλίδη, Νίκο Φαράκλα, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Την ίδια εποχή συνδέεται στενά με τον πεζογράφο Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη, διευθυντή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Πινακοθήκης Αμμοχώστου.
1961: Ο Νικηφόρος Βρεττάκος τον ενθαρρύνει να εκδώ­σει την πρώτη ποιητική συλλογή του, την Πρώτη πηγή, στην Αθήνα.
Ταξιδεύει στο Λονδίνο. Γνωριμία με τον ποιητή Τεύ­κρο Ανθία.
1963: Συνδέεται με τη Νάτια Γαβριηλίδου, φιλόλογο από τη Λευκωσία.
1964-1965: Καθηγητής στο Κολλέγιο «Τerra Santa» της Λευκωσίας.
1965-1967: Καθηγητής στην ιδιωτική «Επαγγελματική Σχολή Λευκωσίας».
1967: Τον Φεβρουάριο παντρεύεται με τη Νάτια Γαβριηλίδου.
Από τις Εκδόσεις Ίκαρος εκδίδεται Η άγνοια του νερού, η δεύτερη ποιητική συλλογή του, με πρόλογο του Τ.Κ. Παπατσώνη.
1967-1968: Διδάσκει Αρχαίο Θέατρο στη «Σχολή Θεάτρου Εύη Γαβριηλίδη», στη Λευκωσία. Διορίζεται καθηγητής στο Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου. Συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) ως κειμενογράφος.
1968: Μεταπηδά στο ΡΙΚ ως παραγωγός πολιτιστικών εκπομπών.
1968-1976: Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γραμμάτων τον Υπουργείου Παιδείας Κύπρου.
1969: Γεννιέται ο γιος του Ρήσος.
1971-1972: Με υποτροφία μετεκπαιδεύεται στη Βαυαρική Ραδιοφωνία του Μονάχου. Στο διάστημα αυτό του δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθεί και να μελετήσει τα σπουδαιότερα μουσεία τον Μονάχου, του Βερολίνου, της Βιέννης, του Παρισιού και τον Λονδίνου. Συνεργάζεται με τους δημοσιογράφους του ελληνικού τμήματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στη συγγραφή κειμένων κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
1973: Κυκλοφορεί στη Λευκωσία η συλλογή του Το αγγείο με τα σχήματα. Η υποδοχή της στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερη. Στην Κύπρο τιμάται με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.
1974: Γεννιέται η κόρη του Δάφνη. Στις 15 Ιουλίου βιώνει τον αδελφοκτόνο σπαραγμό, ζώντας δραματικές ώρες στο ΡΙΚ που καταλήφθηκε κατά το πραξικόπημα, το οποίο οργάνωσε η χούντα των Αθηνών.
20 Ιουλίου, τουρκική εισβολή. Σε αποστολή στη Μια Μηλιά, όπου έγινε ρίψη και επιχειρήσεις Τούρκων αλεξιπτωτιστών. Βομβαρδισμός του ΡΙΚ, μετάβαση στον εφεδρικό σταθμό Δευτεράς, όπου εκφωνεί εμψυχωτικά κείμενά του. Οι γονείς και τα αδέλφια του, κάτοικοι Αμμοχώστου, προσφυγοποιούνται. Με συναδέλφους του από το ΡΙΚ ιδρύουν το Committee for the Survival of Cyprus.
1977: Κυκλοφορεί στη Λευκωσία το βιβλίο του Αχαιών ακτή, που αποσπά το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου. Μορφωτικό ταξίδι πέντε εβδομάδων στις ΗΠΑ, έπειτα από πρόσκληση του Institute οf International Education. Επισκέπτεται πανεπιστήμια, μουσεία, και βιβλιοθήκες, δίνει διαλέξεις, απαγγέλλει ποιήματά του.
1980: Ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων» στην Ελλάδα.
1982: Από τις Εκδόσεις Ερμής εκδίδεται στην Αθήνα η Αμμόχωστος Bασιλεύουσα, που βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου.
1982-1983: Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
1985: Από κοινού με τους ποιητές Μανόλη Αναγνωστάκη, Έκτορα Κακναβάτο, Νάσο Βαγενά, Τζένη Μαστοράκη και Αλέξανδρο Ίσαρη συμμετέχει στην παγκόσμια ποιητική συνάντηση One world Poetry, στο Άμστερνταμ και το Κρόνιγκεν.
1989: Από τις Εκδόσεις Ερμής κυκλοφορεί στην Αθήνα η συλλογή του Θόλος, που απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Σε ειδικό τριήμερο αφιερωμένα στην Κύπρο τιμάται από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1992: Ανεβαίνει στη Λευκωσία, στο Θέατρο Ένα, σε σκηνοθεσία Φώτου Φωτιάδη, με μουσική Μάριου Τόκα, το θεατρικό δρώμενου Αμμόχωστος βασιλεύουσα, βασισμένο στην ομότιτλη συλλογή του και σε ποιήματα από τον Θόλο.
1995: Κυκλοφορεί στην Αθήνα (Εκδόσεις Άγρα) η Μεθιστορία και βραβεύεται με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας.
1997: Προσκεκλημένος από το Πανεπιστήμιο του Princeton ως Poet-in-Residence. Τα Πανεπιστήμια Harvard και Virginia τον προσκαλούν παράλληλα να παρουσιάσει το ποιητικό του έργο. Προσκαλείται, επίσης, στη Στοκχόλμη και απαγγέλλει ποιήματά του στις εκδηλώσεις «Στοκχόλμη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997».
Κυκλοφορεί στην Αθήνα από τις Εκδόσεις Άγρα το βιβλίο Ρωμανού του μελωδού: τρεις ύμνοι, μετάφραση η οποία αποσπά το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας.
1998: Αφυπηρετεί από το ΡΙΚ ως διευθυντής Ραδιοφωνίας.
Του απονέμεται το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη, στην Αίγυπτο.
1999: Το τεύχος 12 (Ιούλιος-Οκτώβριος 1999) του περιοδικού Θέματα Λογοτεχνίας αφιερώνεται στην ποίησή του.
2000: Κυκλοφορεί το Δοκίμιν από τις Εκδόσεις Άγρα, στην Αθήνα.
Σε μετάφραση τον Γερμανού νεοελληνιστή Hans Eideneier κυκλοφορεί στην Κολωνία επιλογή ποιημάτων του υπό τον τίτλο Ηier, wo das Wunder noch wirkt.
2001: Σε δίσκο ακτίνας κυκλοφορούν από τη Μinos-ΕΜΙ έντεκα ποιήματά του, μελοποιημένα από τον Μάριο Τόκα. Τίτλος: Αμμόχωστος βασιλεύουσα.
Αφιέρωμα τον περιοδικού Η Λέξη (τχ. 163, Μάιος-Ιούνιος 2001).
2002: Σε μετάφραση του Γιάννη Μηλίδη εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα ο Θόλος (Dome). Εκδότης: National Center for Hellenic Studies, La Trobe University, Αustralia.
2003: Εκδίδεται από τις Εκδόσεις Άγρα στην Αθήνα η ποιητική σύνθεση Αιγιαλούσης επίσκεψις. Ένα ποίημα και ένα σχόλιο.
Τιμάται με το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών για την όλη ποιητική προσφορά του.
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίνδικτος, στην Αθήνα, το βιβλίο του Μιχάλη Τσιανίκα, Το όνομα της Αμμοχώστου: μια κριτική προσέγγιση στην Αμμόχωστο βασιλεύουσα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη.
Του απονέμεται στην Κύπρο το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη.
2005: Παρουσίαση στο Κορκ της Ιρλανδίας ποιημάτων του, που κυκλοφόρησαν σε βιβλίο με τίτλο Selected Poems (Southword Edition, the Munster Literature Center). Μετάφραση στην αγγλική από τον Greg Delanty.
Επενδύει με ποιήματά του τη μουσική του Χρυσό­στομου Σταμούλη για το ντοκιμαντέρ Καππαδοκία. Το μουσικό και ποιητικό περιεχόμενο εκδίδεται σε δίσκο ακτίνας με τίτλο … και τα μάτια τους στάζουν Καππαδοκία.
2006: Κυκλοφορεί στην Αθήνα από τις Εκδόσεις Άγρα το Κυδώνιον μήλον.
2006-2007: Εκδίδεται στη γαλλική γλώσσα η Μεθιστο­ρία (Methistoria). Μεταφραστές οι Andreas Chatzi­savas, Francoise Becker, Michel Β1anc, Francise Gabenisch (Editions Praxandre).
Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου.
2007: Προβάλλεται το πορτρέτο του στην εκπομπή «Πα­ρασκήνιο» της ΕΤ-1 με τίτλο Ένας Έλληνας ποιητής: (Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου).
Από τις Εκδόσεις Ηρόδοτος κυκλοφορεί στην Αθήνα το βιβλίο του Θεοδόση ΙΙυλαρινού, Μεθιστορία: μύθος και ιστορία στην ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη.
Τιμάται από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.
Ο Φώτος Φωτιάδης, βασισμένος σε 16 ποιήματά του, σκηνοθετεί και ανεβάζει το θεατρικό δρώμενο Του έρωτα και του μύθου.
Με επιμέλεια τον Θεοδόση Πυλαρινού το λογοτεχνικό περιοδικό Πόρφυρας του αφιερώνει το 124ο τεύχος του (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2007).
2008: Η Σύγκλητος τον Πανεπιστημίου Κύπρου τον επιλέγει ως μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου. Κυκλοφορεί στη σουηδική γλώσσα, σε μετάφραση της Anna Maria Gull, επιλογή ποιημάτων του με τον τίτλο Ordens tyranny och andra dikter (Στοκχόλμη, Εκδόσεις Atlantis).
Κυκλοφορεί δίσκος ακτίνας με τον τίτλο, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ποιήματα (1964-2005). Επιμέλεια και απαγγελία: Κυριάκος Ευθυμίου.
2009: Πρόσκληση στην πρώτη εκδήλωση του Oxford University Cyprus Society και παρουσίαση του έργου του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η Lyra θέτει σε κυκλοφορία δίσκο ακτίνας με 46 επιλεγμένα ποιήματά του υπό τον τίτλο, Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης διαβάζει Χαραλαμπίδη.
Κυκλοφορεί στη Λευκωσία από το Cyprus ΡΕΝ το βι­βλίο Kyriakos Charalambides, an introduction to his poetry, written and edided by Theodosis Pylarinos.
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα η συλλογή Ολισθηρός ιστός: δοκίμια, μελέτες, άρθρα, συνεντεύξεις.
Κυκλοφόρησε επιλογή ποιημάτων του σε μετάφραση στην αγγλική από τον David Connolly, με τίτλο Myth and History: Selected Poems, από τις Εκδόσεις Nostos Βοoks, Μinneapolis, USA.
2012: Κυκλοφορεί στην Αθήνα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο η συλλογή Ίμερος.
2013: Κυκλοφορεί στην Αθήνα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο η συλλογή Στη γλώσσα της υφαντικής.
Εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο Λογοτεχνίας (Ποίησης) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στοιχεία από το βιβλίο Για τον Χαραλαμπίδη. Κριτικά κείμενα. Εισαγωγή, ανθολόγηση κειμένων Θεοδόσης Πυλαρινός, Εκδόσεις Αιγαίον, Λευκωσία 2009